page view image

Førstereis - KANSELLERT

Arrangementsinformasjon

Førstereis for tredje gang

Førstereis er klar for turné igjen – for tredje gang.

«Det handler om svik. Om flere svik. Men mest av alt om nasjonens svik mot norske sjøfolk», sier Helge Jordal, skuespilleren som har bidradd til å gjøre stykket til «en eventyrlig seilas» og «en strålende teateropplevelse», som kritikerne skrev etter premieren i 2011. 

Det handler om uteseilertiden etter andre verdenskrig - til oljen kom og forandret alt. Stykket er et tidsbilde, en fortelling om Handelsflåtens store betydning for ungdom som ikke fant seg til rette på landjorden.

Stykkets røde tråd heter Martin. En såkalt tyskerunge. Han vokser opp på guttehjem i Bergen. Der blir han både banket, spylt og rævpult, og rømmer 15 år gammel til sjøs, året er 1959.  På sjøen blir det en ny hverdag. Han blir godtatt, etter hvert, og gjør nytte for seg.

«Bergen forlotte for bestandig»

Historien tar tilskueren med gjennom sjøguttens første år som dekksgutt. Han vokser fra gutt til mann, opplever fellesskapet om bord, vakttørnene på broen, julefeiring på sjøen - og havnekneipene.

«En strålende teateropplevelse», skrev Jan H. Landro i Bergens Tidende etter premieren på Førstereis på Småscenen på Den Nationale Scene i september 2011. 

«Spillegleden lyser, replikkene smeller på kav bergensk, dramatikk veksler med poesi, humor og rørende scener», skrev BT-anmelderen også. Det var femmere og seksere over hele linjen.

Morten Lorentzens tekst rommet det meste fra dramatikk til romantikk. Helge får spille på alle sine strenger; fra de sarteste til de mest dramatiske. Lasse Kolsruds regi fikk ros for å ha bidradd til den strålende teateropplevelsen. 

«Et svik»

Det sjøfolkene opplevde etter krigen opplever Helge stadig som et svik. 4.500 av sjøfolkene mistet livet. Da krigen var over i 1945, kom de overlevende hjem til fattigdom og lite anerkjennelse. Mange hadde vært torpedert både to, tre og fire ganger. De måtte kjempe for stemmerett, bolig, jobb og rasjoneringskort. 

Historien om den norske sjømann fenget teaterpublikum over hele landet – over all forventning. To lange turnéer ble det med Riksteatret, både i 2014 og 2015. 123 ganger har Helge gått på scenen som førstereisgutten Martin.

I september 2016 fikk Helge Anders Jahres Kulturpris, sammen med Jon Michelet, Guri Hjeltnes og Stiftelsen Hestmanden. Prisen er en ærespris for stor innsats for norsk kulturliv, og regnes som den største i sin kategori i Norge.

Manus, Morten Lorentzen.

Regi, Lasse Kolsrud.

Scenografi, Carle Lange.

Lyddesign, Espen Beranek Holm.

Lysdesign Morten Reinan.

Sufflør Mona Karstensen.

FOH Trond Kjørlaug.

Varighet: 2t 10min, inkludert 20min pause.

teater førstereis helgejordal helge jordal